Saturday, April 1, 2017

RUU355 Dibentang Oleh Hadi Di Dewan Rakyat Pada 5 April Ini?


Harap-harap apa yang dikatakan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi bahawa rang undang-undang ahli persendirian bagi meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 atau Akta 355 dapat dibentangkan sebelum 6 April ini akan menjadi kenyataan.

Jika tidak,  akan malu dan kesipuan besarlah Dr Ahmad Zahid selepas kenyataannya di Kuala Terengganu tempoh hari tidak menjadi kenyataan.

Malah, kerajaaan Barisan Nasional (BN) juga akan dilihat tersangat lemah kerana tunduk kepada desakan parti komponennya, terutamanya MCA dalam isu ini.

Keputusan BN itu memarahkan banyak pihak dalam PAS dan ada yang mengatakan UMNO dan BN memang ‘tidak boleh dipercayai’.

Dr Ahmad Zahid menegaskan hari ini, private member’s bill mungkin boleh dibentangkan selepas semua urusan kerajaan diselesaikan.

Reaksi Dr Ahmad Zahid ini beriringan dengan apa yang disebutkan oleh Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang semalam bahawa walaupun kerajaan tidak akan membentangkannya, Pas sudah mendapat kebenaran pihak kerajaan bagi membawa pindaan Rang Undang-Undang (RUU) Akta 355 ke persidangan Parlimen kali ini.


Namun, secara beralas Hdi mengatakan masa itu akan ditentukan oleh pihak Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia mengikut ‘standing order’ Parlimen.

“Saya akan bawa sendiri di parlimen dan kita sudah mendapat persetujuan untuk bawa dalam sidang (kali) ini juga…akan dibahaskan Insya Allah. Speaker akan tentukan mengikut Standing Order Parlimen selepas urusan kerajaan. Bagaimanapun, kerajaan boleh beri masa pada bila-bila masa sahaja,” katanya dalam sidang media itu.

Sementara itu Ahli Parlimen Pas dari Bachok, Ahmad Marzuk Shaary dalam satu posting di facebooknya berkata, RUU355 akan dibentangkan Rabu depan (5 April 2017).

"RUU355 insya Allah Rabu depan," katanya dalam satu posting kelmarin.

Dr Ahmad Zahid hari ini menegaskan RUU 355 ini akan dibentangkan oleh ahli parlimen Marang (Datuk Seri Abdul Hadi Awang) sebagai private member’s bill dan kerajaan akan serahkan kepada peaker Dewan Rakyat untuk mengizinkan pembentangan itu dilakukan setelah semua urusan kerajaan diselesaikan.

"Ertinya, hari terakhir persidangan Dewan Rakyat ialah pada 6 haribulan, maka setelah semua urusan kerajaan diselesaikan baru private member’s bill(dibentangkan).

Bagaimanapun, beliau menegaskan perkara itu tertakluk atas budi bicara Speaker Dewan Rakyat.

Dr Ahmad Zahid juga yakin undian terhadapnya  tidak akan dilakukan semasa sidang Parlimen kali ini.

Kelmarin, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak memaklumkan, kerajaan tidak akan membentangkan RUU Akta 355 itu.

Keputusan itu dibuat selepas beliau mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi Barisan Nasional kelmarin.

Keputusan itu dibuat selepas Dr Ahmad Zahid mengumumkan kerajaan akan membentangkan sendiri RUU itu walaupun sebelum ini Hadi sudah dua kali membacakannya di Dewan Rakyat.

Menurut Hadi, pengumuman Najib itu tidak memberikan kesan apa-apa terhadap usaha untuk membentangkan RUU355 ini.


“Tak ada kesan, sebenarnya pihak kerajaan setuju kita bawa ‘private bill’ itu. Ini (RUU 355) kaitan tentang hak orang Islam, kewajiban bersama bagi orang Islam dan tak ada sebab bagi orang bukan Islam untuk campur tangan,” jelasnya dipetik Buletin Online.

No comments:

Post a Comment