Tuesday, September 6, 2016

Jho Low Kawal Perbelanjaan PM – AmBank Turut Berkomplot?


Ini satu lagi usaha pembohongan akAmBankhbar Amerika Syarikat, The Wall Street Journal (WSJ) terhadap Perdana Menteri dan kerajaan  Barisan Nasional (BN).
  
Boleh ia  mengatakan  Low Taek Jho, dikatakan sebagai  sekutu Datuk Seri Najib Razak, kononnya mengendalikan akaun peribadi AmBank perdana menteri?

Semakin mengarut WSJ ini dan apakah memang Cina Pulau Pinang ini juga besar kepala?

Juga logikkah Perdana Menteri membiarkan akaunnya diuruskan oleh orang lain?

AmBank boleh benarkan Jho Low berbuat demikian? Bolehkah begitu?

AmBank juga bertanggungjawab untuk menjawab tuduhan ini. Ini soal integriti sebuah bank.

Ia perlu membersihkan namanya yang dituduh dalam komplot Jho Low dan Najib dalam isu perbelanjaan Perdana Menteri yang dikatakan dikawal oleh Cina Pulau Pinang ini.

Besarkah pengaruh Jho Lho terhadap Najib?

Jika dia boleh mengawal perbelanjaan Perdana Menteri, apakah tidak bermakna dia juga boleh ‘mengawal Perdana Menteri BN’ dalam isu dan perkara lain?

Menurut AWSJ,  Jho Low berulang kali menekankan sensitiviti akaun berkenaan dan menekankan keperluan untuk kerahsiaan.

Malah, dikatakan Jho Low juga  melarang AmBank daripada menghantar penyata kad kredit yang berkaitan dengan akaun tersebut ke kediaman perdana menteri.

Siapa Jho Low untuk pandai-pandai mengarahkan AmBank?

"Jangan biarkan mereka di luar bank atau lebih daripada beberapa orang dalaman tahu mengenai akaun ini, arahnya. Gunakan Gmail, bukan sistem e-mel bank, untuk komunikasi.


“Apa sahaja yang kamu lakukan, jangan hantar penyata kad kredit ke rumah perdana menteri,” petik laporan WSJ yang menyenaraikan arahan yang boleh dan tidak boleh dilakukan oleh Jho Low.

"Tidak tidak tidak, tulis Low, menurut transkrip mesej BlackBerry yang diperolehi oleh The Wall Street Journal. Super sensitif.

"Sebaliknya, beliau mengarahkan seseorang untuk menerima penyata secara peribadi," petik laporan yang disiarkan pagi ini.

Menurut Malaysiakini, pihaknya  bagaimanapun tidak dapat mengesahkan kesahihan laporan itu.
  
Laporan AWSJ itu merujuk kepada transkrip yang dikatakan antara hartawan kelahiran Pulau Pinang itu dengan seorang pegawai bank AmBank yang bertindak sebagai orang perantara mengenai perkara-perkara yang berkaitan dengan akaun berkenaan.


Seorang lagi eksekutif kanan bank itu didakwa mengendalikan akaun berkenaan secara peribadi.

Jho Low dilapor menegaskan bahawa sangat penting yang tidak ada sesiapa kecuali kedua mereka yang harus mempunyai akses kepada penyata bank itu.

"(Ini) kerana jika ia (disebar) di internet mengenai sumber dana itu, kita akan sakit kepala," kata Low yang dipetik WSJ.

Mesej berkenaan juga kononnya membincangkan bagaimana untuk berurusan dengan gabenor Bank Negara ketika itu, Tan Sri Zeti Akhtar Aziz, sekiranya beliau menimbulkan kebimbangan mengenai transaksi berkaitan 1MDB.

Dalam keadaan sedemikian, eksekutif AmBank kanan itu sepatutnya berjumpa dengan Zeti dan memberitahunya bahawa “ini adalah permintaan bos" yang WSJ merujuk kepada Najib.

Najib sebelum ini didakwa memiliki ratusan juta dana 1MDB melalui pelbagai perantara yang berakhir di akaun bank peribadinya di AmBank.

Menurut laporan akhbar Amerika Syarikat itu, peguam Jho Low enggan mengulas mahupun pihak AmBank dan dua pegawai bank berkenaan yang didakwa terbabit berurusan dengan Low dan akaun bank Najib.

Ia juga mendakwa bahawa dokumen bank menunjukkan Najib telah mengeluarkan lebih 500 cek daripada akaun yang kononnya dibiayai melalui dana 1MDB berjumlah AS$ 400 juta.


Bagaimanapun, menurutnya, beliau tidak melakukan sebarang kesalahkan dan menyifatkan wang yang berada di akaun itu adalah sumbangan derma daripada seorang putera Arab Saudi.

Peguam Negara Tan Sri Mohd Apandi Ali bersependapat dan memutuskan untuk tidak mendakwanya selepas siasatan pihak berkuasa.

Malaysiakini turut menghubungi setiausaha akhbar Najib untuk mendapatkan ulasan mengenai laporan WSJ hari ini.

No comments:

Post a Comment